Meteen naar de inhoud

Wat is een URL redirect?

Tijdens het werken aan een website kan het voorkomen dat URL’s veranderen of dat content naar een andere pagina verplaatst wordt. Misschien wordt de hele domeinnaam wel verandert. In deze gevallen is het SEO vriendelijk om een URL redirect door te voeren.

Een redirect schakelt bezoekers op een oude URL door naar de nieuwe URL. Dit zorgt ervoor dat de bezoekers niet op een 404 error pagina terecht komen. Door deze URL redirect komen zij maar ook zoekmachines op de juiste pagina.

Er zijn verschillende manieren om een redirect door te voeren. Dit kan op server niveau of op pagina niveau. Op server niveau wordt vaak gebruik gemaakt van het htaccess bestand. Op pagina niveau wordt juist gebruik gemaakt van een code die in webpagina is geschreven, zoals PHP codes. Maar ook kan gebruik gemaakt worden van een meta code, meta refresh, op de pagina zelf. Dit laatste heeft geen voorkeur betreft de SEO vriendelijkheid.

Wel moet er rekening gehouden worden met verschillende soorten URL redirects, die beide een ander doel hebben. De verschillende soorten worden hieronder besproken.

online marketing

URL redirect: 301 redirect

Eén van de meest bekende redirects is de 301 redirect. Deze URL redirect heeft de voorkeur betreft SEO. De 301 redirect laat namelijk aan zoekmachines weten dat de pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie, URL.

Daardoor geven zoekmachines alle SEO waarde, pagerank, die de oude pagina had door aan de nieuwe URL. Daarom wordt het altijd aangeraden om een 301 redirect te gebruiken.

Bij het inzetten van een URL redirect is het wel belangrijk dat deze naar de juiste pagina wordt doorgeschakeld.

De 301 redirect voor PHP en het htaccess bestand zien er dan als volgt uit :

301 redirect PHP:

<?php
header(“HTTP/1.1 301 Moved Permanently”);
header(“Location: http://www.denieuwewebsite.nl”);
?>

301 redirect .htaccess bestand:

Redirect 301 /oudepaginanadedomein.php https://www.denieuwewebsite.nl/nieuwepagina.php

URL redirect: 302 redirect

De 302 redirect wordt gebruikt bij het tijdelijk verplaatsen van een pagina. Deze vorm van het redirecten van een URL wordt vaak afgeraden. De bezoekers komen wel op de juiste pagina, maar de zoekmachines geven geen pagerank door.

Bij het tijdelijk verplaatsen wil je niet dat de pagerank doorgegeven wordt. Want wanneer de redirect wordt opgeheven wil je dat de pagina zijn waarde behoud. Maar toch gebeurt het vaak dat een 302 redirect wordt gebruikt terwijl een pagina permanent is verplaatst.

Om pagerank door te geven wordt het daarom altijd geadviseerd om geen 302 redirects te gebruiken. Dit zelfde geld voor een meta refresh, deze geeft ook geen pagerank door.

Volg mij op Social Media