Meteen naar de inhoud

Wat is Gastbloggen?

Gastbloggen houdt in dat een organisatie een blog of artikel schrijft en deze vervolgens op een andere site geplaatst wordt. Een grote reden voor veel websites om te gaan gastbloggen is om meer links naar de eigen website te krijgen. Daardoor zou een website hoger in de zoekresultaten kunnen komen.

Google waarschuwt voor Gastbloggen

De reden dat Google hiervoor waarschuwt is omdat er een stijgende lijn zit in het aantal spam-achtige links in gastblogs.

Volgens Google is het niet zo dat alle vormen van Gastbloggen meteen gestopt hoeven te worden. Zolang het als doel heeft om gebruikers van de website te informeren, te leren over een bepaald onderwerp, of bewustmaken waar je bedrijf voor staat, is er niets aan de hand.

Maar wanneer het belangrijkste doel van een blog is om links te verkrijgen moet opgepast worden. Volgens Google is het zo dat wanneer het doel is om links te verkrijgen, de kwaliteit van artikelen naar beneden gaat. Om dit te voorkomen zal er meer gecontroleerd worden door Google. De punten waaruit kan blijken dat een blog als voornaamste doel heeft om te linken zijn de volgende:

  • Blogs die te veel keyword-rich links bevatten
  • Blogs die op veel verschillende websites geplaatst worden
  • Het inhuren van een schrijver die geen kennis heeft over het onderwerp waar het artikel overgaat.
  • Het gebruik van dezelfde of vergelijkbare content als op de eigen website (in dit geval raad Google aan om de tag rel=‘canonical’ te gebruiken naast de tag rel=‘nofollow’)

Google gaat vooral de websites aanpakken die de berichten voor links schrijven, maar ook de websites die de berichten plaatsen kunnen negatief getroffen worden. Het kan beïnvloeden hoe Google de kwaliteit van de website ziet, en dit kan zorgen voor een lagere ranking.

Het kan dus gezegd worden dat activiteiten rondom gastbloggen niet gestopt hoeven te worden. Wel moet er opgepast worden wat het doel is van het schrijven van gastblog.

Zorg ervoor dat de kwaliteit van blogs op één staat. Vermijdt de negatieven punten.  Doe dit en u heeft niets om u zorgen over te maken.

Volg mij op Social Media