Meteen naar de inhoud

ALT Tekst schrijven

De ALT tekst, of ook wel een ALT tag genoemd, is een onderdeel in SEO dat ervoor kan zorgen dat je beter gevonden wordt in de SERP. Op deze pagina wordt uitgelegd wat een ALT tag precies is, waarom het belangrijk is, en hoe je deze moet gebruiken.

Wat is een ALT tekst?

De ALT tekst wordt gebruikt, samen met de title tag, om duidelijk te maken waar een afbeelding overgaat. ALT staat voor Alternative Text, en is dus de tekst die aan een afbeelding verbonden wordt om deze in de vorm van tekst te omschrijven.

De ALT tekst is oorspronkelijk in het leven geroepen om slechtziende te helpen begrijpen waar een afbeelding overgaat. Door middel van schermlezers worden deze teksten dan voorgelezen.

Maar naast dat het slechtziende en blinde mensen help om te begrijpen waar een afbeelding overgaat, helpt het ook zoekmachines om te begrijpen waar het overgaat. En hier is waar het voor veel bedrijven interessant wordt om te letten op ALT tag, deze kan namelijk zorgen voor meer bezoekers op je website.

Heb jij een specifieke vraag over dit onderwerp?

Wat is een ALT tag?

De ALT tag is het gedeelte dat in de HTML code staat. Een voorbeeld hiervan is:

<img src=”image.png” alt=”Hier komt de ALT tekst te staan“>

Waarom is een ALT tekst belangrijk?

Zoals net beschreven gebruiken zoekmachines de ALT tekst om te begrijpen waar een afbeelding overgaat. Door deze goed te gebruiken kan je ervoor zorgen dat er meer bezoekers op je website komen. Veel bedrijven focussen zich vaak op de “normale” zoekmachine en laten de foto zoekmachine links liggen.

Dit kan daarom een mogelijkheid bieden die je concurrenten nog niet gegrepen hebben. De foto zoekmachine wordt vaak onderschat, maar dit kan ook zeker relevant verkeer naar je website leiden. Vervolgens leidt relevant verkeer weer tot conversies.

Dus hoe schrijf je nu eigenlijk een goede tekst voor de ALT tag die moet leiden tot meer relevant verkeer.

alt tekst schrijven voor Google

Hoe schrijf je een goede ALT tekst?

Ten eerste zijn er vanuit Google een paar regels waar een ALT tekst aan moet voldoen. Het belangrijkste is dat de ALT attributen niet gevuld worden met allerlei zoekwoorden, ook wel Keyword stuffing genoemd. Een voorbeeld hiervan ziet er zo uit:

<img src=”image.png” alt=”drop dropjes dropwinkel snoepwinkel trekdrop zoute drop zoete drop“>

Door dit soort Black-Hat SEO te gebruiken kan een website door Google beschouwd worden als Spam, en dat is het laatste wat je wilt.

Zorg er daarom voor dat de ALT tag ook daadwerkelijk beschrijft wat er in een afbeelding te zien is. Een voorbeeld van een goede ALT tag is als volgt:

alt tekst voorbeeld: rij gele bananen in de supermarkt

<img src=”afbeelding.png” alt=”Rij gele bananen in de supermarkt“>

tips om alt tekst te schrijven

Alt tekst tips:

  • 1. De ALT tekst moet niet te lang zijn, en aangeraden wordt om deze onder de 125 tekens te houden.
  • 2. Gebruik zoekwoorden (maar dus niet te veel)
  • 3. Zorg er in alle gevallen voor dat een afbeelding een ALT tekst bevat. Zonder deze tekst begrijpen zoekmachines de inhoud van een afbeelding niet en wordt deze ook niet getoond in de juiste zoekresultaten.

Volg mij op Social Media