Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Redenen om Interne links te plaatsen

Redenen om Interne links te plaatsen

  interne links

  Dave Westdijk
  Online Marketeer

  Heb jij een specifieke vraag over dit onderwerp?


  Redenen om Interne links te plaatsen

  Het is gebruikelijk om op een website pagina’s naar elkaar te linken, deze links worden ook wel interne links genoemd. In dit artikel worden de verschillende redenen besproken om interne links te plaatsten, en waar je op moet letten bij het .

  Interne Links voor navigatie

  De belangrijkste reden waarom je een interne link plaatst op je website is om gebruikers van de ene pagina naar een andere pagina te leiden. Dit zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven doordat je extra informatie beschikbaar stelt. Je linkt naar een andere pagina omdat de informatie op die pagina ook interessant kan zijn voor bezoekers van de huidige pagina.

  Het is daarom belangrijk om te onthouden dat je geen interne links plaatst naar pagina’s die geen relevantie heeft voor de bezoekers en de informatie waar zij momenteel naar opzoek zijn. Wil je geforceerd bezoekers naar je product pagina of je contact formulier sturen om te proberen deze in een conversie om te zetten terwijl dit niet in de context past, dan is de kans groot dat zij de pagina verlaten.

  Interne links en Zoekmachines

  Het is dus belangrijk om bezoekers op een natuurlijke manier door de website te leiden. Maar daarnaast is het interne linken ook belangrijk voor zoekmachines. Zoekmachines gebruiken namelijk crawlers om websites te scannen.

  Een crawler (ook wel een spider of bot) komt op een website met een crawl budget, binnen deze tijd moet de crawler zo veel mogelijk pagina’s scannen. Dit gebeurd door het volgen van links. Wanneer er naar een bepaalde pagina geen links worden geplaats kan het zo zijn dat deze pagina niet gecrawld wordt. Dat heeft dus als consequentie dat de pagina niet geïndexeerd wordt, en niet gevonden kan worden in Google.

  Interne links voor SEO

  Het is dus belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website en zoekmachines dat pagina’s intern gelinkt worden. Daarnaast is het ook nog eens erg belangrijk voor de SEO (Search Engine Optimisation) van je website.

  Wanneer een pagina veel externe links heeft krijgt deze pagina een hoge Page Authority. Door interne links te plaatsen op deze pagina naar andere relevante pagina’s wordt een gedeelte van deze page authority doorgegeven. Daardoor kan ook die pagina hoger gerankt worden in de zoekresultatenpagina’s.

  Ankertekst voor interne links

  De ankertekst speelt hierbij een belangrijke rol. De ankertekst is de klikbare tekst die je vervolgens doorstuurt naar de gelinkte pagina. Zoekmachines letten op deze tekst om te begrijpen waar de pagina overgaat waarnaartoe gelinkt wordt. Selecteer hiervoor dus het belangrijkste zoekwoord van de pagina.

  Onthoud ook dat als er meerdere interne links op een pagina staan die naar dezelfde pagina linken dat alleen rekening wordt gehouden met de eerste ankertekst. Kies daarom een verstandige ankertekst en ga niet voor de standaard “klik hier”. Het is dus beter om het zoekwoord van de pagina waar je naartoe link te selecteren als ankertekst.